Terug naar overzicht
2 mei 2024 | 3 minuten

Real-time weten wat er speelt in de politiek en de media, zonder paywall

Kunnen jullie ervoor zorgen dat we continu, real-time op de hoogte worden gehouden van de belangrijkste ontwikkelingen in het nieuws en in de politiek? En kan dat op zo’n manier dat we niet steeds tegen een paywall aanlopen als we willen doorklikken naar een nieuwsartikel (en het wel legaal klopt)? Met die vraag kwam vorig jaar een van onze opdrachtgevers naar Castro. Na een pilotperiode van drie maanden draaien we nu voor verschillende opdrachtgevers ‘in het echt’. Dankzij een prettige samenwerking met Polpo en Monalyse.

Real-time weten wat er speelt in de politiek en de media, zonder paywall

Monitoring door Castro, in samenwerking met Polpo en Monalyse

Waarom monitoring?
Informatie verspreidt zich razendsnel. Er is een constante en deels ongecontroleerde stroom van nieuws, opinies en beleidsontwikkelingen. Om snel en effectief te kunnen handelen is het belangrijk dat je continu goed op de hoogte bent. Het liefste doe je dat natuurlijk goed voorbereid, maar anno 2024 is niet alles te voorspellen. Soms zie je, als het goed is, al lang bepaalde ontwikkelingen of besluitvorming of je afkomen, maar er zijn ook tal van voorbeelden waarbij besluitvorming of het handelen van een belangrijke stakeholder voor een bedrijf of organisaties onverwachts kwam. Kom je er (te) laat achter, dan sta je al meteen op achterstand of is het zelfs al te laat.

Hoe ziet de Castro monitoring eruit?
Castro maakt bij de monitoring onderscheid tussen twee terreinen: mediamonitoring en politieke monitoring. Het ligt voor de hand waar het verschil zit: bij mediamonitoring houden we je op de hoogte van wat er in de media speelt. Je ontvangt real-time alerts als je bedrijf of organisatie of een belangrijk onderwerp wordt genoemd. Bij politieke monitoring houden we je op de hoogte van politieke besluitvorming. Daarmee stellen we je in staat om de vinger aan de pols te houden bij beleidswijzigingen, wetgevingsprocessen en publieke opinies over politieke onderwerpen. Europees, landelijk en lokaal. 

De voordelen van monitoring door Castro:

Flexibel
We passen ons aan de wensen van onze opdrachtgevers aan. Sommigen willen een combinatie van media en politieke monitoring, anderen slechts een van de twee. En de frequentie verschilt ook: we hebben dagelijkse monitoring voor wie dagelijks voor zichzelf en de collega’s een helder overzicht wil ontvangen en wekelijkse overzichten voor wie de frequentie lager mag liggen.

Altijd overzichtelijk, desgewenst met duiding
Sommige opdrachtgevers zijn zelf al uitstekend op de hoogte van de achtergronden van discussies en besluitvorming, anderen weten nog minder goed de weg te vinden in het politieke landschap. Ook hier levert Castro maatwerk: we leggen graag de context uit als daar prijs op wordt gesteld en doen dat vanzelfsprekend niet als het geen toegevoegde waarde heeft.

Efficiëntie door automatisering
Automatisering is voor Castro Communicatie de basis van monitoring. Door het gebruik van algoritmen en AI worden honderden bronnen tegelijkertijd gescand en filteren we de meest relevante informatie. De zoekopdrachten stemmen we samen op maat af op specifieke zoekwoorden en bronnen. Dit bespaart niet alleen een aanzienlijke hoeveelheid tijd, maar verhoogt ook relevantie en nauwkeurigheid.

Real-time monitoring en alerts
Onze real-time alerts zorgen ervoor dat je direct kunt signaleren en reageren op relevante nieuwsitems of politieke ontwikkelingen. Naast het dagelijkse of wekelijkse overzicht kan je dus ook direct een notificatie ontvangen, de hele dag door, elke dag. Zonder dat je hiervoor een hoge rekening ontvangt omdat een medewerker de hele dag zit te F5’en.

Toegankelijkheid: artikelen zonder paywall
Het is een bekende en breed gedeelde ergernis: je krijgt een linkje van een media-artikel en stuit direct op een paywall. Vervelend, want je kunt het betreffende artikel niet lezen en hoogstwaarschijnlijk heb je niet bij alle kranten en bladen een abonnement. En tegelijkertijd ook wel weer logisch, want de journalistiek moet ook worden betaald en voor niets gaat de zon op. Bij Castro kunnen we in ons nieuwsoverzicht bijna alle artikelen zonder paywall leveren en dat op een legale manier met respect voor auteursrecht. Want de media hoort ook een boterham te kunnen verdienen.

Meer weten?
Wil je meer weten over onze monitoring? Neem dan gerust contact op met Tristan op emailadres tristan@castrocommunicatie.nl