Stefan de Bruijn

Oprichter Castro Communicatie

Samen met Frits Huffnagel richtte Stefan in 2019 Castro Communicatie op, waarin zijn passies voor media, communicatie, journalistiek en politiek samenkomen.

Stefan de Bruijn is al van jongs af aan geïnteresseerd in communicatie, media en politiek. Vanaf zijn 13e was hij actief bij de lokale omroep (Radio Horizon in Heeze-Leende). Hij begon met het presenteren van een radioprogramma voor jongeren en het sportprogramma (samen met zijn vader). Als zestienjarige ging hij samen met een gepensioneerde oud-wethouder een programma over de lokale politiek presenteren. In die tijd kwam Stefan volop in aanraking met wat later een van zijn grootste passies zou worden: de politiek.

Als achttienjarige kreeg Stefan de kans om ook op landelijk niveau radio te maken. Bij het Radio 1 (opleidings)programma BNN United werd hij een van de verslaggevers. Het was dan ook een logische stap toen hij in 2001 Brabant verliet voor de studie Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens deze studie liep hij stage bij het Eindhovens Dagblad en NOS Radio 1. Aansluitend volgde hij de master Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd was hij ook lid van de Centrale Studentenraad.

Stefan werd op zijn achttiende politiek actief. Hij viel op als jonge presentator van het politieke programma bij de lokale omroep en werd door de VVD benaderd om fractielid te worden. Stefan begon als burgercommissielid voor de VVD in Heeze-Leende. Bij de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, was Stefan hoofdredacteur van verenigingsblad Driemaster. Hij werd later ook voorzitter van de JOVD Amsterdam. In deze tijd leerde hij zijn huidige compagnon bij Castro, Frits Huffnagel, kennen. Frits was op dat moment fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam.

Na zijn studies volgde een gevarieerde carrière op het Amsterdamse Stadhuis en in de Amsterdamse politiek. Stefan werd in 2004 beleidsmedewerker van de VVD. In 2005 werd hij duo-raadslid in het toenmalige stadsdeel Westerpark. In 2007 werd hij politiek adviseur van het Stadsdeelbestuur Amsterdam-Centrum. In dit stadsdeel werd Stefan in 2020 deelraadslid en vicefractievoorzitter. Dat werk combineerde hij met zijn functie als hoofd fractiebureau van de VVD in Amsterdam, waar Stefan leiding gaf aan het bureau van vijf medewerkers. Tenslotte werd hij in 2012 duoraadslid in de Amsterdamse Gemeenteraad.

Na zo’n tien jaar op het Amsterdamse Stadhuis koos Stefan ervoor om in Den Haag aan de slag te gaan op het gebied van communicatie en politiek (lobby). Hij startte bij communicatiebureau Schinkelshoek & Verhoog als adviseur public affairs en communicatie. Hier hield hij zich met name bezig met belangenbehartiging, strategische communicatie, media en woordvoering voor bedrijven en organisaties. Ook gaf hij media- en presentatietrainingen aan bestuurders en directieleden. Voorbeelden van opdrachtgevers zijn DONG Energy, DELA, SpiritsNL, SNS, Yes We Can Clinics en VIVAT. In deze periode was Stefan ook lid van de Raad van Toezicht bij GGZ Rivierduinen.

In 2017 sloeg Stefan een nieuwe weg in als ZZP’er onder de naam SDB Advies, voor advies in communicatie, strategie en lobby. Hij werkte onder meer als communicatiemanager Nederland voor het Deense energiebedrijf Ørsted. Bij jeugd ggz instelling Yes We Can Clinics was Stefan achtereenvolgens hoofd communicatie a.i. en lid raad van bestuur a.i.

In 2017 kwam ook een droom uit en werd Stefan ‘echt’ lid (geen duoraadslid) van de Gemeenteraad van Amsterdam. Hij werd woordvoerder onderwijs, dierenwelzijn en wijkaanpak voor VVD. Ook was hij lid van het Presidium (bestuur) van de Gemeenteraad.

Met zijn goede vriend Frits Huffnagel besloot Stefan in de zomer van 2018 de krachten als zzp’ers te bundelen en samen een communicatiebureau op te zetten. Dat communicatiebureau zou Castro Communicatie worden. Het bureau is vernoemd naar Castro district in San Francisco, een van Stefan’s lievelingssteden.

Stefan vindt het belangrijk om naast zijn reguliere werk ook volop maatschappelijk actief te zijn. Nog altijd is Stefan verbonden aan de VVD via de Haya van Somerenstichting, het opleidings- en trainingsinstituut van de VVD, waar hij regelmatig trainingen geeft. Ook is hij momenteel lid van de Raad van Toezicht van kinderrechtenorganisatie Defence for Children, penningmeester bij het NIOD Fonds (de onafhankelijke steunstichting van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies), penningmeester van de vereniging Willen is Kunnen (herstelzorg), lid van de Raad van Commissarissen van zorghotel De Kim in Noordwijk en penningmeester van VvE Lijnbaan in Amsterdam.

Stefan woont samen met zijn vriend Jorge in de Amsterdamse Weteringbuurt. In zijn vrije tijd houdt hij van hardlopen, golf, stedentrips en uit eten gaan met vrienden. Ook volgt hij Spaanse les.

Ben je benieuwd wat Stefan en Castro Communicatie voor jouw bedrijf of organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!